Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta z renklodami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Odsyp 1/4 szklanki mąki. Resztę mąki wymieszaj mikserem z masłem. Dalej miksując, wlej 1/4 szklanki zimnej wody. Mieszaj, aż połączą się. Podsyp odrobiną mąki blat i zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 50 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Włóż ciasto między dwie warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj na koło ok. 32 cm. Ułóż je na blasze na papierze.
Wymieszaj 1/3 szklanki cukru pudru z mielonymi migdałami i resztą mąki. Obsyp wierzch ciasta tą mieszanką, a potem płatkami, pozostawiając czysty 5-centymetrowy brzeg.
Wyjmij pestki ze śliwek. Pokrój owoce i ułóż je na migdałach. Posyp resztą cukru (można dodać więcej, jeśli śliwki są kwaśne). Zegnij brzegi ciasta na śliwki.
Piecz 30 minut. Podgrzej dżem, posmaruj nim wierzch ciasta i piecz jeszcze 5 minut (ciasto powinno być złote).Źródło: Olivia