Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z zielonym groszkiem"

Składniki

  • 7 dag orzechów włoskich
  • 25 dag mąki
  • 4 jajka
  • sól 14 dag masła (margaryny)
  • 80-90 dag świeżego
  • zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 15 dag gotowanej szynki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • biały
  • pieprz
  • mąka do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do posmarowania formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zemleć 5 dag orzechów włoskich. Mąkę wymieszać z 3 dag zmielonych orzechów. Dodać szczyptę soli, 1 jajko, 12,5 dag masła i ok. 1,5 łyżki lodowatej wody. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Groszek wyłuskać ze strączków, opłukać, osuszyć. Cebulę obrać, posiekać. W  garnku rozgrzać resztę masła, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć groszek. Zalać 150 ml wody. Posolić do smaku i gotować ok. 8 minut. Potem groszek z cebulą odcedzić na sitku. 

  3. Szynkę pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając nieco do dekoracji. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami i posiekaną natką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Formę na tartę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na placek o śr. 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i posypać resztą zmielonych orzechów. Na spód tarty wyłożyć  groszek z cebulą oraz szynkę. Zalać masą jajeczno-śmietanową.

  5. Resztę orzechów grubo posiekać. Posypać nimi wierzch tarty. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 45 minut. Podawać na ciepło albo na zimno.

  6. Czas przygotowania: około 90 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń