Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarteletki z gorgonzolą i borowikami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 68
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 68
Składniki
Grzyby zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Potem odcedź je, osącz i drobno posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło pokrojone na kawałeczki i szczyptę soli. posiekaj, a kiedy powstaną grudki, dodaj 3 łyżki zimnej wody i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Jajka wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij 8 krążków. Foremki do tarteletek posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi foremek wylep krążkami ciasta. Dobrze dociśnij je dłonią do brzegów.
Ser pokrój w kosteczkę. Na spodzie tarteletek ułóż grzyby, pomidorki i ser. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz przez 25 –35 minut.
Marchewkę obierz, zetrzyj. Orzechy posiekaj. Liście sałat wymieszaj z orzechami i marchewką. Ocet utrzyj z musztardą i oliwą. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę. Podawaj ją jako dodatek do tarteletek.
ok. 1 godziny i 30 minut . Chłodzenie ciasta ok. 30 minut. 1 sztuka ok. 510 kcalŹródło: Tina