Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tażin z kuskusem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 100
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 53
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 120
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 59
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 100
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 53
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 120
Składniki
Na dolnej części naczynia tażin rozłóż pokrojoną cebulę, czosnek oraz imbir. Polej odrobiną oliwy z oliwek, ułóż kurczaka. Mięso posyp solą, przyprawami oraz posiekaną natką lub kolendrą, wrzuć goździki. Postaw na małym ogniu, przykryj stożkową pokrywką, duś 50-60 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory (rozłóż je na kurczaku), oraz pokrojone suszone śliwki i rodzynki. Duś jeszcze około 30 minut, od czasu do czasu zaglądając i ewentualnie dolewając odrobinę wody. W tażinie układa się w formie stożka, a po ułożeniu już się ich nie miesza.
W tym czasie przygotuj kaszę. Kuskus wsyp do miski i zalej gorącą wodą, tak by zakryła kaszę na ok. 1 cm. Przykryj i odstaw na 5 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie delikatnie wymieszaj widelcem, żeby ziarenka kaszy nie pozbijały się w grudki. Jeśli nie masz naczynia tażin, potrawę możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym i upiec w piekarniku (cebulę i kurczaka warto wcześniej przesmażyć na patelni)..
110 minut, porcja: 480 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie