Do góry

Dania główne Przepis na:

Torcik naleśnikowy

Torcik naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Torcik naleśnikowy"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 2 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 kg białego sera
  • 3 szklanki cukru kryształu
  • 1 szkl. śmietany 22 proc
  • 3-4 gruszki
  • 5 dag masła
  • cukier puder
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj dwie szklanki mleka oraz dwa całe jajka. Wsyp szczyptę soli. Całość zmiksuj lub ubij trzepaczką na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut, aby zgęstniało (powinno mieć konsystencję śmietany).

  2. Ser przepuść przez maszynkę (możesz też użyć gotowego trzykrotnie mielonego twarogu na sernik). Wsyp cukier kryształ. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodaj pozostałe jajka i śmietanę.

  3. Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki. Pokrój w bardzo cienkie plasterki, wykrawając jednocześnie gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Partiami smaż naleśniki.

  4. Dno i boki tortownicy posmaruj połową masła. Układaj naleśniki, przekładając je kolejno masą twarogową oraz plasterkami gruszek. Na ostatni placek nałóż wiórki z reszty masła i kilka dekoracyjnych plastrów owoców. Zapiekaj około 30 min w temp. 180 st. Ozdób cukrem pudrem.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,90 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń