Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort naleśnikowy"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 112
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 112
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 571
Składniki
Jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko odłóż, żółtko połącz z mąką. Dodaj mleko oraz gazowaną wodę mineralną. Wsyp szczyptę soli, wymieszaj.
Przygotowane połącz starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Odstaw na minimum 30 minut, by ciasto zgęstniało. W razie potrzeby, dolej trochę wody mineralnej lub wsyp 1-2 łyżki mąki.
Patelnię posmaruj cienką warstwą oleju. Nabieraj niewielkie porcje ciasta i smaż bardzo cienkie rumiane placki. Co pewien czas dolewaj kilka kropli oleju, by placki nie przywarły do patelni. Gotowe naleśniki odłóż i przykryj, by nie obeschły.
Biały ser przeciśnij przez praskę lub zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Możesz też użyć gotowego mielonego twarogu na sernik.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Po łyżce dodawaj biały ser utarty z cukrem pudrem. Kremową masę schłodź w lodówce.
Gotowe naleśniki układaj warstwami na talerzu. Każdy placek posmaruj porcją przygotowanej masy serowej oraz konfiturami z wiśni. Możesz też użyć ulubionego dżemu, np. truskawkowego. Tort naleśnikowy krój na trójkątne po rcje i podawaj na deser.Źródło: Świat kobiety