Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 250
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 385
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 285
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 260
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 250
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 385
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 285
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 260
Składniki
Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w cienkie półtalarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć pory, smaż 3-4 minuty często mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, przełóż do miseczki.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do żółtek dodaj łyżeczkę soli, dokładnie rozmąć trzepaczką. Dodaj ubitą pianę z białek, przesianą mąkę, przesmażone pory oraz starty ser, delikatnie wymieszaj, by całość pozostała puszysta.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wlej 1/5 masy jajecznej. Poruszaj patelnią tak, aby masa równomiernie się rozlała. Smaż na małym ogniu ok. 3 min, aż masa się zetnie. Omlet przełóż na talerz. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 4 omlety.
Ostry ser żółty pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pierwszy omlet ułóż w żaroodpornym półmisku. Posyp pokrojonym serem i posyp drobno posiekaną natką lub kolendrą. Na nim ułóż drugi omlet i również posyp serem i natką.
Czynność powtórz aż do wyczerpania składników (ostatniego omletu nie posypuj serem). Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C.
50 minut. Porcja: 530 kilokalorii.
Omlety możesz przełożyć podduszonymi pieczarkami lub pesto.Źródło: Świat i Ludzie