Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 3696

Dodano:

Odsłon: 112

Makaron, ach makaron! Czasem myślę, że powinnam była urodzić się we Włoszech, bowiem uwielbiam go pod każdą postacią. Makaron jest niezwykle uniwersalnym produktem i daje nieograniczone możliwości w kuchni. Dziś w roli głównej zgrabne pierożki tortellini w towarzystwie aromatycznych pieczarek, świeżego szpinaku i karmelizowanej cebuli. A wszystko to w pysznym, kremowym sosie na bazie śmietanki. Kluczowym składnikiem tej potrawy zdecydowanie jest karmelizowana cebula, która nadaje daniu wyjątkowy smak. To naprawdę niesamowite, że z kilku podstawowych składników, można zrobić tak fantastyczne danie. Proste, ale jakże zaskakująco pyszne!

Składniki

  • 500 g świeżych tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 350 g pieczarek brązowych
  • 300 g szpinaku świeżego
  • 300 ml śmietany *
  • 2 duże cebule białe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej **
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Przygotowanie

  1. Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając. Należy uważać, aby cebula się nie spaliła. Zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę, od czasu do czasu mieszając. Cebulę delikatnie doprawiamy solą i podsmażamy jeszcze kolejne 10 minut, aby była ładnie zrumieniona. Aby cebula ładnie się skarmelizowała, powinna smażyć się długo, ale na małym ogniu. U mnie smażenie trwało 30 minut. Gotową cebulę przekładamy na talerz.

  2. Na tej samej patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy pieczarki, pokrojone w półplasterki. Podsmażamy do momentu, aż pieczarki będą rumiane. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy, mieszając. Do pieczarek dodajemy karmelizowaną cebulę oraz śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy liście szpinaku oraz tortellini. Mieszając, gotujemy całość przez 3-4 minuty, aż szpinak ''zwiędnie'', a pierożki dobrze się podgrzeją.
    Danie serwujemy od razu, posypując grubo mielonym pieprzem

    Odnośniki

    * użyłam śmietany single. Jest to 18% śmietana, ale słodka. Nie wiem, czy w Polsce jest taka dostępna, więc odpowiednikiem będzie po prostu kremówka
    **opcjonalnie, jeśli lubicie gęste sosy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń