Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortellini w sosie serowo - śmietanowym

Tortellini w sosie serowo - śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 332

Proste do przygotowania, przepyszne i rozpływające się w ustach tortellini w sosie serowo - śmietanowym z czosnkową nutą, to wprost świetny sposób na wegetariański obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 opakowanie tortellini z serem
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietany
  • ok. 60 gram serka śmietankowego
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz czarny
  • garść natki pietruszki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tortellini w sosie serowo - śmietanowym

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, doprawić solą do smaku, zmniejszyć ogień i wrzucić tortellini. Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubioną przez nas miękkość. (uważać jednak aby nie rozgotować go za bardzo)
    Gotowe odsączyć na durszlaku.

  2. W międzyczasie drobno posiekać 3 ząbki czosnku.
    Zetrzeć na tarce ser parmezan w ilości 1/3 szklanki.
    W miseczce wymieszać 3/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki śmietany.
    Ok. 60 gram serka śmietankowego pokroić w kostkę.
    Drobno posiekać garść świeżej natki pietruszki.

  3. Na dużą patelnię lub do rondelka wrzucić 2łyżki masła i rozpuścić na średnim ogniu.
    Wrzucić 3 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/4 łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki i wymieszać.
    Po ok. 1 minucie wsypać 2 łyżki mąki i mieszać, do czasu, aż mąka lekko się zarumieni.
    Następnie na patelnię wlać mieszankę mleka oraz śmietany i gotować ciągle mieszając, aż sos lekko zgęstnieje.

  4. Do tak przygotowanego sosu stopniowo dodawać najpierw ok. 60 gram pokrojonego serka śmietankowego, a następnie 1/3 szklanki startego sera parmezan.
    Ciągle mieszać, tak aby sery rozpuściły się i połączyły z resztą składników.
    (jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, dolać trochę mleka)

  5. Kiedy sos serowo - śmietanowy będzie już gotowy, na patelnię wsypać uprzednio ugotowane tortellini i podgrzać, mieszając od czasu do czasu.

    Kiedy będzie już ciepłe podawać udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń