Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tradycyjny żurek"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3285
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3285
Składniki
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w większą kostkę. Olej rozgrzać, zeszklić cebulę, mieszając, następnie dodać boczek i jeszcze chwilę smażyć, aż będzie chrupiący. Usmażony boczek przełożyć do garnka na zupę.
Boczek zalać wodą, dodać listki laurowe, majeranek, lekko przyprawić. Dołożyć kiełbasę. Gotować ok. 25 minut. Dodać żurek, doprowadzić do wrzenia, zdjąć i ewentualnie jeszcze raz doprawić. Śmietanę zmiksować z mąką, wlać do zupy.
Jajka ugotować na twardo. Białą kiełbasę wyjąć, pokroić w plasterki. Jajka przelać zimną wodą, ostudzić, obrać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Do talerzy wlać porcje żurku. Włożyć kawałki kiełbasy i jajek. Podawać na ciepło najlepiej z pieczywem.
<strong>Superrada</strong>
Żur możesz zrobić sama w domu! Do glinianego garnka wsyp 5 łyżek żytniej razowej mąki, dodaj 2-3 ząbki czosnku i kromkę razowca, zalej litrem przegotowanej wody i... czekaj 3-4 dni!Źródło: Twoje Imperium