Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tymbaliki z zielonego groszku"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 265 kcal. Cena porcji: 1,75 zł
Groszek wrzuć (bez wcześniejszego rozmrażania) do wrzącej, posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. Nie przykrywaj garnka, by groszek nie stracił intensywnego zielonego koloru.
Miękki groszek odcedź, przelej zimną wodą na sitku i dobrze osącz. Kiedy przestygnie, zmiksuj go na gładką masę i przetrzyj przez sitko. Gałązki natki, koperku, mięty i szczypiorku opłucz, osusz. Zioła zmiksuj, ew. bardzo drobno posiekaj.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na 10 minut, a kiedy spęcznieje, mieszając, rozpuść ją w 1/5 szklanki wrzącej wody. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj, a następnie wymieszaj z twarogiem oraz musem z groszku.
Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z musem groszkowo-twarogowym. Ostrożnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj zioła, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Mus przełóż do 6 foremek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Przed podaniem foremki z musem groszkowym na chwilę zanurz we wrzątku. Przekąski ostrożnie wyjmij i ustaw na talerzu. Tymbaliki przed podaniem udekoruj paseczkami sosu pomidorowego oraz listkami bazylii.Źródło: Tina