Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka na miętowo"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6670
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 144
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 853
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6670
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 144
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 853
Składniki
Udka umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie każdy kawałek mięsa skrop sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem i suszoną miętą. Odstaw na kilka godzin pod przykryciem.
Obrane cebule oczyścić, drobno poszatkuj. Posiekaj wyłuskane orzechy włoskie. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Wrzuć cebulę, zeszklij. Resztę masła włóż do większego rondla lub garnka o grubym dnie, rozpuść. Wrzuć przygotowane mięso, obsmaż z każdej strony na złoto.
Do mięsa dodaj zeszkloną cebulę. Podlej odrobiną wody. Przykryj i duś na małym ogniu do miękkości (około 40 minut). Pod koniec duszenia dodaj posiekane orzechy, oderwane z gałązek świeże listki mięty oraz białe wino.
Duś całość jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Mięso ułóż na talerzach, polej sosem z miętą. Podawaj np. z frytkami.
Czas ok. 50 min; porcja – 420 kcal, cena 2,90 zł.Źródło: Świat kobiety