Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka pieczone z cytryną i rozmarynem"
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 251
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 20
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 251
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 20
Składniki
Udka opłucz, osusz. Cytryny wyszoruj, polej wrzątkiem, wytrzyj. Z dwóch obierz skórkę, posiekaj ją. Z obranych owoców wyciśnij sok. Chili rozetnij, usuń pestki i drobniutko pokrój. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Sok oraz skórkę z cytryn wymieszaj z oliwą, 4 łyżkami miodu, chili, czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Mięso włóż do miseczki. Polej cytrynową marynatą. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Zamarynowane udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz 45 minut.
Pozostałe cytryny potnij na połówki. Na 20 minut przed końcem pieczenia mięso posmaruj pozostałym miodem i obłóż gałązkami rozmarynu. Podawaj, np. z ziemniakami z wody i sałatąŹródło: Tina