Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka po mieszczańsku"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Udka opłucz, osusz, natnij wzdłuż. Z każdego wytnij kość, uważając, by nie uszkodzić mięsa. Płaty posyp solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz granulowanym czosnkiem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Udka odłóż na bok. Marchewkę i seler obierz, pokrój w kosteczkę. Ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, wystudź.
Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj pieczarki i ugotowane warzywa. Smaż dalej kilka minut. Przypraw do smaku. Podsmażone warzywa wymieszaj z mielonym mięsem.
Całość przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i granulowanym czosnkiem. Farsz rozsmaruj na mięsie. Płaty złóż, ponownie formując udka. Brzegi zepnij wykałaczkami. Posmaruj oliwą. Posyp słodką i ostrą papryką. Obłóż gałązkami rozmarynu.
Udka ułóż w żaroodpornej formie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz około 45 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj wrzątkiem oraz sosem z dna brytfanki. Przed podaniem udekoruj.
godzina i 25 minut, 1 porcja ok. 540 kcal.Źródło: Tina