Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka po prowansalsku z warzywami"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 92
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 18
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 92
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 18
Składniki
Szalotki obierz i potnij wzdłuż na cząstki. Marchewki oraz seler obierz, opłucz. Seler pokrój w kostkę, a marchewkę na ukośne kawałeczki.
Pieczarki oczyść, większe sztuki przetnij na pół, małe grzybki pozostaw w całości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz. Olej wymieszaj ze sporą ilością ziół prowansalskich oraz z solą i pieprzem. Dokładnie natrzyj tym mięso.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozdrobnionymi warzywami oraz listkami laurowymi, przełóż do żaroodpornej formy. Na tym ułóż udka kurczaka.
Zalej całość winem oraz bulionem. 3Formę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C Piecz przez 75-90 minut. Gotowe danie udekoruj, np. listkami natki. Podawaj z gotowanymi ziemniakami albo kawałkiem bagietki.Źródło: Naj