Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka rozmarynowe ze słodką papryką"
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 319
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 476
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 319
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 476
Składniki
Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone udka posyp przyprawą do grilla, tłuczonym pieprzem, słodką papryką i solą. Pod skórę (od góry) wsuń po pół gałązki rozmarynu. Lekko skrop olejem. Piecz na rozgrzanym ruszcie albo około 30 minut, obracając lub ugrilluj w piekarniku.
Kolby kukurydzy ugotuj w posolonej wodzie, schłódź i pokrój w grubsze plastry. Nadziewaj je na igły do szaszłyków na zmianę z grubymi plasterkami pomidorów. Lekko oprósz je solą, skrop olejem i dołóż do grillujących się udek.
Przed końcem grillowania dołóż na ruszt oczyszczoną i umytą dymkę w całości. Podpiekaj ją przez kilka minut. Już na grillu skrop ją sokiem cytrynowym i lekko oprósz solą.
Udka, szaszłyki i dymkę wyłóż na półmisek, udekoruj pozostałym, pociętym na kawałki, rozmarynem.
Do takiego zestawu możesz dodatkowo podać w miseczce rozmarynowe masełko (miękkie, lekko posolone masło rozetrzyj z posiekanymi igiełkami rozmarynu).
60 minut • Porcja 360 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie