Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w warzywach"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 73
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1289
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1047
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 87
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 73
Takie gomółki robi się w mojej rodzinie co roku do koszyczka Wielkanocnego, a...
Odsłon: 1289
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1047
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 87
Sałatka śniadaniowa z grzanek, natki pietruszki, ziela estragonu, ziemniaczkó...
Odsłon: 64
Składniki
Udka dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Nasmaruj olejem formę żaroodporną i ułóż w niej mięso. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Skrop olejem i przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 °C.
Piecz ok. 40 min.
Około 10 min przed końcem pieczenia formę odkryj. Udka posmaruj słodką papryką wymieszaną z olejem. Piecz dalej, aż mięso ładnie się zrumieni.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wysyp nierozmrożoną mieszankę warzyw. Smaż je 7–9 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Wyłóż warzywa na półmisek, na nich ułóż upieczone udka. Danie udekoruj pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi oraz papryczkami chili.
na 4 porcje, : 45 min , Porcja: 235 kcal, Cena porcji: ok. 4 zł</strong>Źródło: Naj