Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10904

Dodano:

Odsłon: 8861

Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • pół szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • pół płaskiej łyżeczki chili w proszku
  • olej rzepakowy
  • gruby szczypiorek
  • sezam
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Z masła, wody, sosu sojowego i miodu robimy sos. Doprawiamy go chili, startym na małych oczkach imbirem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso zalewamy sosem i wkładamy na noc do lodówki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w 180 stopniach (można dłużej, mięso musi odchodzić od kości). Po tym czasie, wyjmujemy mięso z naczynia, odlewamy sos, wrzucamy mięso z powrotem i podpiekamy na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu posypujemy grubym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ciemnym ryżem lub chlebkami z patelni. Z sosu korzystamy według własnego widzimisię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 28 kwietnia 2016 Świetne! Kurczaka mole jadłem i ku mojemu zaskoczeniu smakował wybornie. Więc i ten jest zapewne przepyszny. Koniecznie muszę spróbować.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 28 kwietnia 2016 Smakowite i aromatyczne udeczka - palce lizać <3

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń