Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowe placuszki jaglane"
Polecam.
Odsłon: 808
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 32
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9175
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10456
Polecam.
Odsłon: 808
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 32
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9175
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10456
Składniki
Kaszę opłukuję na sitku, przesypuję do rondelka. Zalewam 1,5 szkl. zimnej wody. Doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień i gotuję, aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka. Od czasu do czasu mieszam, by kasza nie przywarła do dna, a pod koniec gotowania dodaję szczyptę soli. Kaszę przekładam do miseczki i pozostawiam, by dobrze ostygła.
Do zimnej kaszy wbijam jajko, wlewam mleko, wsypuję cukier waniliowy i wszystko miksuję. Do masy przesiewam przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Ponownie dokładnie mieszam masę mikserem.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Łyżką nakładam masę, formując niewielkie placuszki. Smażę je na rumiano z obu stron. Gotowe osączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło, z dodatkiem dżemu. Posypuję jagodami goji.Źródło: Tina