Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Warkocz z ziarnami"
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 502
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 44
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 502
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 44
Składniki
Ze 150 ml ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowuję rozczyn i pozostawiam na około 10 minut, by podrósł. Do miski wsypuję pozostałą mąkę i płatki, dodaję olej i sól. Mieszam , wlewając przygotowany rozczyn. Stopniowo dodaję 200 ml ciepłej wody. Zagniatam energicznie ciasto (ok. 15 min). Przykrywam je i pozostawiam do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam, by pozbyć się powietrza. Następnie dzielę je na 4 części. Każdą wałkuję na prostokąt i zwijam jak roladę. Przygotowane 4 wałki panieruję, każdy inaczej. Pierwszy wałek – w maku, drugi – w sezamie, trzeci – w otrębach, a ostatni – w siemieniu lnianym.
Z przygotowanych wałków zaplatam warkocz. Pozostawiam do wyrośnięcia na około 20 min. Następnie piekę chlebek około 50 min w 180 st.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowy</strong>Źródło: Tina