Do góry

Dania główne Przepis na:

Warstwowiec schabowo-dyniowy

Warstwowiec schabowo-dyniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18992

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Warstwowiec schabowo-dyniowy"

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 6 kotletów schabowych
  • 60 dag dyni
  • 10 dag boczku
  • po 3 dag masła i mąki
  • po 250 ml mleka i bulionu
  • 10 gałązek tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidor
  • 15 dag śmietany
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 10 dag sera gouda
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni stop masło. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlej bulion i mleko. Gotuj na wolnym ogniu 5 min, mieszając. Tymianek i natkę opłusz, osusz. Kilka gałązek zostaw do dekoracji, resztę posiekaj. Dodaj je do sosu razem ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i sosem chili. Wymieszaj. Sos wystudź.

  2. Dynię obierz, oczyść z pestek, miąższ pokrój w kosteczkę. Podobnie potnij obrane i umyte ziemniaki. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku. Na dno naczynia żaroodpornego wylej 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż obok siebie 3 kotlety, na to wyłóż połowę ziemniaków i dyni, wylej połowę sosu. Ułóż pozostałe kotlety, wyłóż resztę warzyw i równomiernie zalej sosem. Piecz ok. 1,5 godz. w temp. 175 st.

  3. Ser gouda zetrzyj na tarce o dużych otworkach. Boczek pokrój w kostkę, wysmaż na chrupiąco na patelni. Pieczywo drobno posiekaj. Serem, boczkiem i pieczywem równomiernie posyp wierzch zapiekanki. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. i piecz jeszcze 30 min. Gotowe danie udekoruj ziołami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń