Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Warstwowiec z kokardkami i mielonym mięsem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Makaron wsyp na lekko posolony wrzątek, zamieszaj. Gotuj około 5 minut na małym płomieniu. Odcedź. Ugotowany na półtwardo makaron przelej na sitku zimną wodą i odstaw, by dokładnie ociekła.
Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Dołóż mielone mięso. Mieszając, smaż je, aż ładnie się zrumieni.
Zioła opłucz, osusz. Trochę odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem. Pomidory zmiksuj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, sos pomidorowy możesz dodatkowo przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi albo na pikantnie – sosem tabasco. Żaroodporną formę posmaruj resztą oleju.
Na spodzie formy ułóż 1/2 makaronu. Rozsmaruj 1/2 mięsa. Polej sosem pomidorowym. Wyłóż resztę mięsnej masy oraz makaronu. Żółty ser grubo zetrzyj. Równomiernie posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz ją 35 minut w temp. 200 st. Udekoruj odłożonymi ziołami.Źródło: Tina