Do góry

Dania główne Przepis na:

Warstwowiec z kokardkami i mielonym mięsem

Warstwowiec z kokardkami i mielonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Warstwowiec z kokardkami i mielonym mięsem"

Składniki

  • 20 dag makaronu kokardki (ew. kolanka albo rurki)
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju albo oliwy
  • po kilka gałązek tymianku
  • majeranku
  • natki i bazylii
  • 1 puszka pomidorów (ew. 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego)
  • 20 dag żółtego sera
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron wsyp na lekko posolony wrzątek, zamieszaj. Gotuj około 5 minut na małym płomieniu. Odcedź. Ugotowany na półtwardo makaron przelej na sitku zimną wodą i odstaw, by dokładnie ociekła.

  2. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Dołóż mielone mięso. Mieszając, smaż je, aż ładnie się zrumieni.

  3. Zioła opłucz, osusz. Trochę odłóż do dekoracji, a resztę drobno posiekaj, wymieszaj z mięsem. Pomidory zmiksuj, przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli lubisz, sos pomidorowy możesz dodatkowo przyprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi albo na pikantnie – sosem tabasco. Żaroodporną formę posmaruj resztą oleju.

  4. Na spodzie formy ułóż 1/2 makaronu. Rozsmaruj 1/2 mięsa. Polej sosem pomidorowym. Wyłóż resztę mięsnej masy oraz makaronu. Żółty ser grubo zetrzyj. Równomiernie posyp nim wierzch zapiekanki. Piecz ją 35 minut w temp. 200 st. Udekoruj odłożonymi ziołami.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń