Dania główne Przepis na:
Wątróbka duszona z warzywami


Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3060
Dodano: 25.07.2018
Odsłon: 5927
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnków
- 3 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 400 g pomidorów pelati
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 6 łyżek oliwy
- pieprz czarny i sól
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki.
Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblendowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.
Notes
- wątróbkę zawsze solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym razie będzie twarda
- podczas smażenia wątróbki pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć. Zbyt długie smażenie sprawi, że wątróbka będzie twarda
Komentarze do przepisu (3)

KatiAngie 05 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy przepis!!!3 Kto głosował? | Odpowiedz

BEATA1978 26 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się ten przepis :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 26 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
To coś dla mnie,pychota :-)6 Kto głosował? | Odpowiedz