Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbka z jabłkami"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 18
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 35
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 18
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 35
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 287
Składniki
Wątróbki wymocz, oczyść, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka rozetnij, usuń gniazda nasienne. Miąższ jabłek wraz ze skórką potnij na cienkie cząstki. Pory oczyść z wierzchnich liści, potnij w plasterki.
Wątróbki oprósz mąką. Olej rozgrzej, włóż wątróbkę, smaż 2 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Dodaj jabłka oraz pory. Podlej sokiem. Duś 5–7 minut. Danie przypraw do smaku. Podziel na porcje. Podawaj ze śmietaną. Udekoruj majerankiem.
Pamiętaj, aby wątróbkę solić dopiero po usmażeniu. Posolona wcześniej zrobi się twarda!
Potrawa będzie wyrazistsza w smaku, jeśli przyprawisz ją dodatkowo mielonymi goździkami oraz startym imbirem.
Usmażona wątróbka wspaniale smakuje także z duszoną czerwoną cebulą doprawioną octem balsamicznym.
Sekrety idealnego dania
Wątróbka będzie bardzo delikatna i bez gorzkawego posmaku, jeśli przed smażeniem wymoczysz ją w mleku przez godzinę.
Wątróbki dokładnie oczyść z błonek i potnij na kawałki jednakowej wielkości, wtedy wszystkie usmażą się równomiernie.Źródło: Naj