Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wątróbki duszone z jabłkami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 764
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 217
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 764
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1809
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 236
Polecam.
Odsłon: 284
Składniki
Wątróbki zalej mlekiem, mocz przez godzinę. Potem oczyść je, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Większe sztuki pokrój na połówki. Wątróbki oprósz mąką.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Papryki oczyść z pestek, strąki umyj, pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju. Wrzuć wątróbki, smaż je ok. 3 minuty. Pod koniec smażenia skrop koniakiem. Zdejmij z patelni.
Jabłka oczyść, potnij na kawałeczki. Na tłuszczu ze smażenia wątróbek zeszklij cebulę. Dołóż paprykę i jabłka. Podlej odrobiną wody (a jeszcze lepiej bulionu drobiowego). Duś do miękkości 7–10 minut.
Pod koniec duszenia do składników na patelni dodaj wątróbkę. Gulasz przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem.Źródło: Tina