Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec z mielonego mięsa"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23097
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23097
Składniki
Mięso mielone włóż do miski. Wbij jajko, wsyp bułkę tartą, posiekaną natką pietruszki. Dodaj śmietanę, drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj mięso, przypraw solą i pieprzem.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj kulę. Ułóż ją na blasze, pięścią zrób dosyć głębokie wgłębienie. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego na ok. 190°C. Piecz około 5-7 minut.
Ciasto francuskie rozwałkuj, podsyp mąką. Wytnij dwa rodzaje paseczków: grubsze i cieńsze. Obłóż nimi mięso tak, aby powstał „koszyczek”. Zlep paseczki, posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz około 30-35 min.
Oczyść i pokrój pieczarki. Obgotuj je w osolonej wodzie, odcedź. 10 min przed końcem pieczenia mięsa ułóż pieczarki w „koszyczku”. Posyp natką, oprósz solą. Podaj gorące z czerwonym barszczem.
Zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
Sylwia Ładyga z BrzegówŹródło: Takie jest życie