Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieżyczki z serem w boczku"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 36
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 55
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 30
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 100
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 36
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 55
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 30
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 100
Składniki
Czas przygotowania: 30 minut. 1 porcja: 570 kcal. Cena porcji: 3,70 zł
Filet z indyka opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój na 12 małych kawałeczków. Każdy z nich lekko rozbij dłonią, nadając owalny kształt. Mięso oprósz solą oraz pieprzem.
Połowę sera odłóż, resztę pokrusz i posyp nim 6 kawałków mięsa. Przykryj pozostałymi kawałkami indyka. Każdą wieżyczkę ciasno owiń 2 plasterkami boczku. Zepnij wykałaczkami, by nie rozpadły się podczas smażenia.
Na patelni rozgrzej olej. Włóż wieżyczki. Smaż je po 2–3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, by nie wystygły. Cebulkę obierz, posiekaj.
Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć cebulkę, mieszając zeszklij ją. Oprósz mąką i krótko zasmaż. Do zasmażki wlej zimny bulion oraz mleko. Gotuj mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
Odłożony ser pokrusz, wrzuć do gotującego się sosu. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na talerze wylej po porcji sosu. Postaw na tym wieżyczki w boczku. Pozostały sos serwuj w sosjerce. Jako dodatek do mięsa podawaj duszone warzywa.Źródło: Tina