Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wołowe ragout"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 217
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 60
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 168
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 217
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 408
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 580 kcal, cena 4,40 zł.
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente wg przepisu na opakowaniu. Odlej, przełóż do miski. Polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj.
Wołowinę (pieczeniową) oczyść, pokrój w cienkie paski, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki oczyść, pokrój na ćwiartki. Obierz i drobno poszatkuj 1-2 ząbki czosnku oraz cebulę.
Obraną marchewkę pokrój w kostkę. Oczyść z włókien, opłucz i posiekaj łodygę selera naciowego. Groszek przelej wrzątkiem na sicie, osącz. Opłucz i posiekaj kilka gałązek natki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż wołowinę, dodaj przygotowane warzywa oraz pieczarki, a po chwili koncentrat pomidorowy. Zalej całość bulionem, wymieszaj, gotuj około 10 minut. Na koniec wrzuć groszek, posiekaną natkę oraz makaron. Wymieszaj starannie, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym parmezanem (ok. 8 dag) oraz listkami natki.
Wybierz mięso
Najlepsza wołowina pochodzi z grzbietu i tylnej części wołu: polędwica, rostbef, rumsztyk i udziec (z ligawą). To z nich robi się steki, zrazy oraz befsztyki. Z przedniej części do smażenia i pieczenia nadają się antrykot i łopatka.Źródło: Świat kobiety