Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina po marokańsku z bobem

Wołowina po marokańsku z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 896

Dodano:

Odsłon: 260

Cudowne, aromatyczne i rozgrzewające danie. Kuchnia marokańska słynie nie tylko z różnorodności kolorystycznej, ale przede wszystkim fuzji smaków i aromatów. Tak przygotowana wołowina - mięciutka i aromatyczna, z pewnością uwolni pokłady endorfin:)

Składniki

  • 700 g wołowiny bez kości - ja użyłam mięsa z udźca wołowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • Papryka czerwona
  • Szklanka gotowanej ciecierzycy
  • Szklanka gotowanego bobu
  • Sól
  • Sos sojowy
  • Papryczka chilli - ilość według uznania
  • Łyżeczka kminu rzymskiegi
  • Łyżeczka pasty curry
  • Świeża pietruszka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Wołowina po marokańsku z bobem

Przygotowanie

  1. Do garnka żeliwnego wkładamy wołowinę w całości. Dodajemy wszystkie składniki - pomidory miksujemy z mlekiem kokosowym, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok. dwóch godzin.

    Wołowina powinna zmięknąć.

    Wyjmujemy ją na talerz, kroimy w plastry i dusimy jeszcze chwilę.

  2. Tak przygotowaną wołowinę zaserwowałam w towarzystwie paprykowego risotto, lekkiej sałaty i karmelizowanych marchewek.


    Nawet dzieci prosiły o dokładkę:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń