Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wykwintny tort naleśnikowy"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 770
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 770
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Składniki
na ciasto dokładnie wymieszaj. Usmaż naleśniki.
Dymki pokrój na plasterki i zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym, schłodzonym szpinakiem, pokrojoną w kostkę fetą, posiekanymi pomidorami i jajkami. Przypraw roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch tortu posyp żółtym serem i orzechami. Tort przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180° C. Zapiekaj około 30 minut.
kroki do... przygotowania szpinaku
Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień. Dokładnie go umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz. Odetnij wszystkie ogonki. Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po ugotowaniu.
Szpinak możesz ugotować na parze. Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak. Przykryj szczelnie pokrywką. Posyp solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak zmieni się w papkę oznacza to, że jest gotowy.
Aby przyrządzić szpinak na patelni, rozgrzej na niej łyżeczkę oleju. Dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż go i przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go. Po kilku minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.Źródło: Na żywo