Do góry

Dania główne Przepis na:

Wykwintny tort naleśnikowy

Wykwintny tort naleśnikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Wykwintny tort naleśnikowy"

Składniki

  • na 6 porcji. Na szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • olej. Na 1 kg szpinaku
  • pęczek dymki
  • 2 jajka
  • 5 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 30 dag sera feta
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 5 łyżek grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. na ciasto dokładnie wymieszaj. Usmaż naleśniki.

  2. Dymki pokrój na plasterki i zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z wcześniej przygotowanym, schłodzonym szpinakiem, pokrojoną w kostkę fetą, posiekanymi pomidorami i jajkami. Przypraw roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Naleśniki przełóż przygotowanym nadzieniem. Wierzch tortu posyp żółtym serem i orzechami. Tort przenieś na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180° C. Zapiekaj około 30 minut.

  4. kroki do... przygotowania szpinaku

  5. Kup świeży szpinak. Wybierz taki, który nie ma na liściach przebarwień. Dokładnie go umyj i odrzuć wszystkie zwiędłe listki, a następnie osusz. Odetnij wszystkie ogonki. Listki możesz zostawić całe lub pokroić przed albo po ugotowaniu.

  6. Szpinak możesz ugotować na parze. Nalej do garnka 2 cm wody, zagotuj, włóż sitko i przełóż na nie szpinak. Przykryj szczelnie pokrywką. Posyp solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy szpinak zmieni się w papkę oznacza to, że jest gotowy.

  7. Aby przyrządzić szpinak na patelni, rozgrzej na niej łyżeczkę oleju. Dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż go i przełóż na patelnię szpinak. W trakcie smażenia mieszaj go. Po kilku minutach dodaj odrobinę świeżego soku z cytryny, zamieszaj i przełóż na talerz.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń