Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekana z szynką i zielonym groszkiem"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1077
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 153
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1077
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 153
Składniki
60 minut • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 3,30 zł • Przepis dla 4 osób.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj. Gdy przestygną, obierz i pokrój w duże plastry. Kukurydzę osącz z zalewy, groszek ugotuj na półtwardo w wodzie z solą i cukrem. Osącz.
Szynkę pokrój w większą kostkę (kiełbasę w grube półplasterki) i szybko zrumień na oleju.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Rozłóż w nim ziemniaki, groszek, kukurydzę i wędlinę. W przerwy powlewaj przecier pomidorowy wymieszany z odrobiną cukru i z suszoną bazylią (przyprawą włoską).
Jajka roztrzep z mlekiem, obficie dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajecznym sosem polej równomiernie całą potrawę.
Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj do chwili, gdy ziemniaki się przyrumienią (około 30 minut).
Papryczki chili dokładnie oczyść z pestek i pokrój w cienkie pierścionki. Posyp nimi wierzch zapiekanki pod sam koniec pieczenia. Jeżeli potrawa jest przeznaczona także dla dzieci, ostrą papryczkę zastąp posiekanym szczypiorem.Źródło: Kobieta i życie