Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane chlebki pita

Zapiekane chlebki pita

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane chlebki pita"

Składniki

  • po 1 szkl. oleju i soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 22 dag małych kulek mozzarelli
  • 4 chlebki pita
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • czosnek
  • 2 pomidory
  • garść liści rukoli
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 5 zł.

  2. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz suszoną bazylię. Do przygotowanej marynaty włóż osączone z zalewy kuleczki mozzarelli. Odłóż na 2 godziny.

  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż chlebki pita. Suszone pomidory drobniutko posiekaj lub zmiksuj razem z ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Powstałą pastą posmaruj chlebki pita. Pomidory opłucz i osusz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój pomidory w plasterki i ułóż na przygotowanych chlebkach.

  5. Kuleczki mozzarelli wyjmij z marynaty, pokrój w plasterki. Rozłóż na pomidorach. Skrop odrobiną marynaty. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz, aż całość będzie chrupiąca i złotobrązowa (10-15 minut). W tym czasie liście rukoli opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Udekoruj gotowe zapiekanki.

  6. Chlebki pita możesz zrobić sama. Połącz 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki oliwy, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, 3 szklanki mąki oraz 2 łyżeczki suchych drożdży. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 porcji. Rozwałkuj je na placki, odstaw na 30 min. Piecz 8-10 minut w tem- peraturze 260 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń