Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane łazanki z kawałkami mięsa"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 115
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 115
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę. Wbij jajka, wlej olej i wodę. Wsyp sól i zagnieć elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i odłóż na 15 minut. Ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Wykrój łazanki i odłóż, aby wyschły. Następnie gotuj przez 4 minuty we wrzącej, posolonej wodzie. Opłucz zimną wodą i odcedź.
Cebule i dymki obierz, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyj i posiekaj. Mięso oczyść i również pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso. Gdy ładnie się zarumieni, dodaj cebule oraz dymki. Pod koniec wrzuć pietruszkę i wszystko dopraw solą, i pieprzem. Odstaw.
Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę i dobrze ubij. Wysmaruj brytfannę masłem i wysyp bułką tartą. Do ostygniętej masy mięsnej dodaj gotowane łazanki i przełóż je do brytfanny. Łazanki zalej jajkami ze śmietaną i wstaw naczynie do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C, aż danie ładnie się zarumieni.Źródło: Na żywo