Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane makaronowe muszle z grzybami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 220
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 160
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 495
Składniki
Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na paseczki. Zalewam wrzątkiem, gotuję do miękkości i osączam. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na oleju, aż się zeszkli. Dodaję grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam do smaku.
Natkę siekam, dodaję do farszu i mieszam. Gotowy farsz odstawiam, by przestygł.
Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Można wlać łyżkę oleju, by muszle nie posklejały się. Po ugotowaniu przelewam makaron zimną wodą. Gdy przestygnie, nadziewam muszle farszem.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem lub margaryną i układam w nim nadziane muszle (czasami zalewam je lekko posoloną śmietaną). Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 15 minut.
<strong>Elżbieta Staniak z Żyrardowa</strong>Źródło: Tina