Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 8

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane naleśniki"

Składniki

  • 25 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g mąki
  • 150 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • 750 g szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka + 3 łyżeczki oleju
  • pieprz
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 100 g owczego sera
  • 150 g twarożku śmietankowego
  • 30 g startego parmezanu
  • tłuszcz do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksuj z mąką i mlekiem. Dolej stopione masło. Ciasto odstaw na 15 minut. Czosnek oraz cebulę obierz, posiekaj i zeszklij w garnku na oleju. Dodaj opłukany szpinak i duś chwilę. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Masę szpinakową osącz na sitku. Pomidorki umyj, pokrój na cząstki i wymieszaj ze szpinakiem. Na dużej patelni rozgrzej trzy łyżeczki oleju i partiami wylewaj porcje ciasta. Usmaż naleśniki. Na tej samej patelni zrumień orzeszki piniowe i ostudź. Serek pokrój w kosteczkę. Naleśniki posmaruj twarożkiem. Rozłóż na nich szpinakowy farsz. Posyp kosteczkami sera oraz orzeszkami i zwiń.

  3. Rulony pokrój na kawałki. Ustaw je pionowo w żaroodpornym naczyniu. Posyp parmezanem. Piecz w temp. 200 st. C przez 10 minut. Czas przygotowania: 75 minut 550 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń