Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka chlebowa"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Każdą kromkę bułki lub chleba tostowego posmaruj masłem. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, mleko oraz śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj. Do brązowego cukru wsyp cynamon, wymieszaj.
Małe foremki lub jedną dużą formę posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nich skośnie jedna obok drugiej kromki pieczywa, tak, by na siebie lekko zachodziły. Jeśli używasz chleba tostowego, każdą kromkę przetnij na pół i ułóż skośnie czubkami do góry.
Kromki pieczywa zalej masą mleczno-śmietanową, posyp cukrem z cynamonem i odstaw na ok. 10 min. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Wstaw foremki z pieczywem, piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło.
Rada: Wierzch zapiekanki można posypać rodzynkami (wcześniej namoczonymi np. w rumie), innymi suszonymi owocami lub posiekaną czekoladą. Można też wykorzystać świeże lub mrożone owoce, np. wiśnie lub borówki. Świetnie sprawdzi się w tym deserze także inny rodzaj pieczywa, np. chałka lub ciasto drożdżowe.
50 minut. Porcja: 510 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie