Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka grzybowo-pomidorowa"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 695
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 517
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 695
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 517
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 26
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Składniki
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy 180 g tłuszczu, starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek i śmietanę. Siekamy wszystko nożem, by powstały grudki, a potem wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i na godzinę wkładamy do lodówki.
Przygotowane, pokrojone grzyby dusimy na łyżce masła. Pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy.
Natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekanek wylepiamy ciastem.
Na ciasto wykładamy plasterki pomidorów, na nie grzyby, posypujemy serem i roztartymi w dłoniach suszonymi ziołami. Na około 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200oC.
Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej porcji 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji: 420 kcal
Białko 14 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 28 gŹródło: Rewia