Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka makaronowa z powidłami"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7974
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7974
Składniki
Zapiekankę udekorujmy owocami, np. suszoną żurawiną.
Makaron gotujemy na pół miękko. Odcedzamy i mieszamy z dwiema łyżkami masła.
Powidła mieszamy z rumem. Jeśli są bardzo gęste, można je rozrzedzić odrobiną gorącej wody. Doprawiamy cynamonem, mielonym goździkiem i skórką z cytryny. Mieszamy z grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami, ewentualnie suszoną wiśnią, żurawiną, borówką itp.
Naczynie do zapiekanek smarujemy tłuszczem. Warstwami napełniamy je makaronem i powidłami. Ostatnią warstwę tworzy makaron. Na powierzchni rozkładamy wiórki masła.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 30 minut w temperaturze 170°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
<strong>Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł</strong>
Wartość odżywcza jednej porcji 680 kcal Białko 17,1 g/Tłuszcz 21 g/Węglowodany 86,2 gŹródło: Rewia