Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka mięsno-warzywna"
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2070
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1364
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 389
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 151
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2070
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1364
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 389
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 151
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 25-30 minut w lekko posolonej wodzie.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować w paseczki. Cebule obrać, grubo posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim połowę posiekanej cebuli. Dołożyć kapustę, podlać 300 ml wody. Wsypać bulion w proszku. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodrywać listki, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Do duszącej się kapusty dolać śmietanę, dodać 5 dag startego na tarce żółtego sera, np. tylżyckiego.
Gotować, aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać zasmażkę i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać jeszcze minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do mięsa mielonego dodać musztardę i resztę posiekanej cebuli. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem.
Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków. Rozłożyć masę mięsną, a potem kapustę. Przykryć ją pozostałymi ziemniakami. Wierzch posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Po około 30 minutach zapiekankę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco