Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka mięsno-warzywna"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13964
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15723
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6379
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13964
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1609
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15723
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6379
Składniki
Ziemniaki obrać, gotować 25-30 minut w lekko posolonej wodzie.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować w paseczki. Cebule obrać, grubo posiekać.
W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim połowę posiekanej cebuli. Dołożyć kapustę, podlać 300 ml wody. Wsypać bulion w proszku. Dusić pod przykryciem około 5 minut.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, poodrywać listki, trochę odłożyć do dekoracji, resztę posiekać.
Do duszącej się kapusty dolać śmietanę, dodać 5 dag startego na tarce żółtego sera, np. tylżyckiego.
Gotować, aż ser całkowicie się rozpuści. Dodać zasmażkę i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewać jeszcze minutę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do mięsa mielonego dodać musztardę i resztę posiekanej cebuli. Dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki odcedzić, lekko przestudzić, pokroić w plasterki. Formę żaroodporną posmarować tłuszczem.
Na spodzie ułożyć połowę ziemniaków. Rozłożyć masę mięsną, a potem kapustę. Przykryć ją pozostałymi ziemniakami. Wierzch posypać resztą sera.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Po około 30 minutach zapiekankę można przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco