Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kaszą perłową

Zapiekanka z kaszą perłową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z kaszą perłową"

Składniki

  • szkl. kaszy perłowej
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • mały kalafior
  • 6-8 plasterków boczku
  • jajko
  • masło
  • łyżka śmietany
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • natka pietruszki (posiekana)
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 85 min • Porcja ok. 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 6 porcji

  2. Kaszę gotuję na sypko w 2 szkl. wody z kostką rosołową. Gdy kasza wchłonie wodę, trzymam ją w cieple.

  3. Kalafior dzielę na różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam. Ogórki i cebulę kroję w kostkę. Oba pokrojone warzywa mieszam z kaszą, doprawiam solą i pieprzem i połowę tej mieszanki przekładam do wysmarowanej masłem brytfanki. Na kaszy układam kalafior. Przykrywam resztą kaszy.

  4. Miksuję jajko ze śmietaną i zalewam zapiekankę. Na wierzchu układam plasterki boczku. Zapiekam 35-40 min. 10 min przed końcem posypuję zapiekankę serem. Podaję posypaną natką pietruszki.

  5. To pyszne połączenie kaszy, boczku i kalafiora. Całość ożywia kiszony ogórek. Marcin Kwiek z Bieśnika

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń