Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami"

Składniki

  • 25 dag piersi z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag fasolki szparagowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc
  • 5 plasterków boczku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolkę umyj, osusz, usuń końcówki. Ugotuj w osolonym wrzątku, aż będzie miękka (15-20 minut). Następnie schłodź w lodowatej wodzie, by nie straciła koloru i osącz na sicie. Pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Umyte mięso pokrój w kostkę lub paski, oprósz solą i pieprzem.  Pieczarki pokrój w plasterki, a plastry boczku – w paski.

  3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, podsmaż aż do zrumienienia. Przełóż do miseczki i przykryj. Na tej samej patelni na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki i smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Do warzyw dodaj usmażone mięso oraz fasolkę, dokładnie wymieszaj.

  4. W rondelku roztop 2 łyżki masła. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając, smaż przez 1 minutę. Wlej bulion oraz śmietankę.

  5. Gotuj, cały czas mieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  6. Żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem. Włóż warzywa i zalej sosem śmietanowym. Na wierzchu ułóż paski boczku. Zapiekaj w temperaturze 180° C ok. 15 min, aż boczek się zrumieni.

  7. 50 min Porcja: 430 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń