Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z mielonego pod ziemniakami"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 68
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 68
Składniki
40 dag surowej szynki wieprzowej, pół małej kapusty pekińskiej, 35 dag ziemniaków, jajko , 2 pomidory, 3 łyżki śmietany 22-proc. pół cebuli, przyprawa do ziemniaków, bazylia, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź. Cebulę obierz, pokrój. Szynkę umyj, osusz, pok rój na kawałki.
Zmiel w maszynce razem z cebulką. Kapustę pekińską oczyść z wierzchnich liści, posiekaj. Dodaj do zmielonego mięsa, wbij jajko, oprósz bazylią, przypraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne (najlepiej o wymiarach 14 na 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij masą mięsną, wierzch wyrównaj. Pomidory umyj, osusz, pokrój na plastry. Ułóż na zapiekance. Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa lub przetrzyj przez praskę. Wlej śmietanę, oprósz gałką muszkatołową i przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
Purée włóż do szprycy lub woreczka foliowego i odetnij jeden róg. Wyciśnij ozdobne rozetki na wierzch pieczeni. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C, piecz 50 minut.
Czas przygotowania: 90 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie