Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z mięsem i bakłażanami"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 122
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 45
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 122
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 513
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 45
Składniki
8 porcji • : 40 min • pieczenie: 30 min • 493 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Plastry bakłażanów posól i odstaw na 30 minut. Osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej 1/4 szklanki oliwy na patelni, podsmaż cebulę, czosnek, oregano i kmin (5 minut). Dodaj mięso, smaż 3-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz 1/2 szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień, duś 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem odkryj i duś 5 minut, aby sos zgęstniał.
Natłuść oliwą okrągłą formę do pieczenia. Obsyp dno i boki połową bułki tartej. Wyłóż dno i boki plastrami bakłażana, tak aby zachodziły na siebie, a część zwieszała się poza boki (do przykrycia wierzchu).
Ułóż na bakłażanach warstwami mięsny sos i makaron. Przykryj je zwisającymi plastrami bakłażanów. Dociśnij i posyp resztą bułki tartej.
Wstaw do gorącego piekarnika (180 st. C). Piecz ok. 30 minut, następnie odstaw na 10 minut. Na wierzchu ułóż duży talerz, ostrożnie odwróć formę, aby zapiekanka wysunęła się na talerz. Podaj skropioną oliwą, posypaną serem typu parmezan i świeżą bazylią.Źródło: Olivia