Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z rybą"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 112
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 67
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, wypłucz starannie pod bieżącą wodą. Włóż do garnka z wrzącą osoloną wodą i ugotuj w mundurkach na półtwardo. Odlej, pozostaw do ostudzenia. Zimne ziemniaki obierz ze skórki, a potem pokrój w plasterki.
Filet z surowego łososia opłucz i osusz, sprawdź czy nie ma ości (jeśli są, usuń je). Usuń z ryby szarą warstwę tłuszczu. Filet przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pokrój na ukośne plasterki o grubości około pół centymetra.
Formę do zapiekania o pojemności 2,5 litra posmaruj tłuszczem (masłem lub olejem). Warstwami układaj w niej pokrojone w plasterki ziemniaki i kawałki łososia. Każdą warstwę ziemniaków lekko posyp solą oraz pieprzem.
Jajka wbij do miseczki, rozkłóć razem z mlekiem (im więcej mleka użyjesz, tym bardziej zapiekanka będzie soczysta). Mieszankę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Polej przygotowaną zapiekankę, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st.
Piecz całość ok. 35 min. Wyłącz piekarnik. Zapiekankę polej rozpuszczonym masłem wymieszanym z posiekanym koperkiem. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut.
<strong>Wiesław Sieradzki</strong>
<strong>Przepis pochodzi z portalu kulinarnego www.smaker.pl</strong>Źródło: Świat kobiety