Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z warzyw, boczku i jajek sadzonych

Zapiekanka z warzyw, boczku i jajek sadzonych

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z warzyw, boczku i jajek sadzonych"

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 50 g masła
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 dużych pieczarek
  • 2-3 liście jarmużu
  • 2 duże pomidory
  • 2 grube kromki chleba
  • 4 jajka
  • łyżka oliwy
  • sól
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Duże naczynie żaroodporne wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  2. Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Zalej je osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj masło, aby się rozpuściło, przypraw do smaku. Przełóż ziemniaki do przygotowanego naczynia i piecz 20 minut.

  3. Pokrój boczek w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Dodaj do ziemniaków. Piecz 10 minut (ziemniaki powinny się zrumienić, a boczek być chrupiący).

  4. Pokrój liście jarmużu w paski, pomidory i chleb w kostkę. Dodaj je do zapiekanki. Na wierzchu rozbij jajka. Przypraw solą i pieprzem. Piecz 10-12 minut. Podawaj od razu.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń