Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z zielonej fasolki szparagowej

Zapiekanka z zielonej fasolki szparagowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1837

Dodano:

Odsłon: 214

Kremowa zapiekanka z zielonej fasolki szparagowej, z dodatkiem pieczarek i prażonej cebuli, to prosty sposób na pyszny wegetariański obiad.

Składniki

  • ok. 570 gram zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • ok. 250 gram pieczarek
  • ok. 115 gram serka śmietankowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok. 150 gram prażonej cebuli
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z zielonej fasolki szparagowej

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
    Pieczarki obrać i pokroić na małe kawałki.
    3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
    Mrożoną fasolkę szparagową rozmrozić, natomiast jeśli używany świeżej należy ją dokładnie umyć, osuszyć i obciąć końce strąków z obu stron.

  2. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Kiedy będzie już ciepła wrzucić pokrojone pieczarki, zmielony czosnek, doprawić solą oraz pieprzem do smaki i wymieszać.
    Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż wilgoć uwolniona przez pieczarki odparuje, a one same staną się miękkie i pięknie się podsmażą.
    Następnie na patelnię dodać 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, wymieszać wszystkie składniki i kontynuować smażenie, aż mąka zacznie pokrywać dno patelni i stanie się złotobrązowa.

  3. Kiedy mąka już zbrązowieje na patelnię wlać 1 szklankę bulionu warzywnego, dokładnie wymieszać i pozwolić mu się zagotować oraz zgęstnieć.
    Po czym wlać 1 szklankę mleka, wymieszać i zagotować.
    Następnie pokroić serek śmietankowy na kawałki i dodać go na patelnię, mieszać od czasu do czasu aby serek się rozpuścił.
    (po dodaniu serka najlepiej jest spróbować smak i doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby - lepiej aby sos był nieco bardziej słony, gdyż jego smak osłabi się w połączeniu z fasolką)

  4. Kiedy sos będzie już kremowy i jednolity - zdjąć go z ognia.
    Wrzucić do niego przygotowaną wcześniej fasolkę szparagową i dokładnie wymieszać.
    Tak przygotowaną przełożyć do naczynia żaroodpornego i obficie posypać prażoną cebulką.

  5. Zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, lub do momentu aż uzyskamy ulubiony przez nas stopień podpieczenia.

    Podawać na ciepło.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń