Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijaski z szynką i serem

Zawijaski z szynką i serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Zawijaski z szynką i serem"

Składniki

  • Naleśniki: 20 dag mąki pszennej
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko. 40 dag szynki drobiowej (wędlina może być w kawałku lub w plasterkach)
  • 20 dag żółtego sera (ew. sera mozzarella)
  • 1-2 ząbki czosnku. Dodatkowo: sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto na naleśniki: mąkę wymieszaj mikserem z jajkiem, wodą mineralną oraz mlekiem. Ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała.

  2. W tym czasie ser potnij w kostkę, a szynkę drobno posiekaj. Rozdrobnione wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Możesz dodać także pokrojoną paprykę. Jeśli używasz mozzarelli, świetnym dodatkiem będzie bazylia.

  3. Mocno rozgrzej patelnię, cienko posmaruj ją olejem. Porcjami wlewaj ciasto i smaż z obu stron. Naleśniki posmaruj przygotowanym farszem. Każdy ciasno zwiń, formując krokiety. Zrumień je na oleju i od razu podawaj.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń