Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka Zapiekane z Kapustą Kiszoną

Żeberka Zapiekane z Kapustą Kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 501 Ocena: 9207

Dodano:

Odsłon: 568

Od czasu do czasu je robię na obiad,ale stwierdzam,że powinny częściej gościć na moim stole,są pyszne:-)

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ok.1 kg kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól,pieprz, majeranek,oraz ulubione przyprawy do żeberek
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Natrzeć solą, pieprzem,majerankiem oraz ulubionymi przyprawami do smaku,przykryć folią spożywczą (odstawić najlepiej na noc do lodówki).
    Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą,
    wrzucić listki i ziele,gotować ok.30-40 min.
    Żeberka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia z obu stron,ściągnąć z patelni pozostawiając tłuszcz po ich smażeniu.
    Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce i czosnek obrany i posiekany w plasterki.
    Podsmażać do zeszklenia się cebuli i przełożyć do żeberek.
    Na patelnie wrzucić odcedzoną kapustę,chwilę podsmażyć,następnie w naczyniu żaroodpornym ułożyć cienką warstwę kapusty.
    Na kapuście ułożyć warstwę żeberek z cebulą.
    Żeberka przykryć warstwą kapusty i
    zapiekać pod przykryciem w 180 C przez około 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń