Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast cebulki dymki można użyć zwykłej cebuli, groszek mrożony można zastąpić konserwowym. Kurkumy dodać tyle, żeby ryż zabarwił się na żółto.
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 8
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 26
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 8
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 26
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7961
Składniki
Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć. Wlać 0,5 szklanki bulionu i wymieszać. Dodać kolejne 0,5 szklanki bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Po dolaniu ostatniej części bulionu zmniejszyć ogień i przykryć patelnię pokrywką na 10 min aby ryż zmiękł. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Kurczaka pokroić w grube paski, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na 2 łyżkach oliwy. Po usmażeniu ułożyć na wierzchu risotta i tak podawać.