Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ziemniaczana pizza"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pół łyżeczki soli, pokruszone drożdże, 3 łyżki oleju oraz 250 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody.
Z przygotowanych składników wyrób energicznie gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk, przełóż je do czystej, posmarowanej olejem miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Połącz razem z serkiem wiejskim, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z osoloną wodą. Ugotuj w mundurkach do miękkości. Wyjmij, ostudź.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe raz jeszcze starannie wyrób. Podziel na sześć części. Każdą rozwałkuj na owalny placek. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia. Posmaruj serkiem wiejskim.
Ostudzone ziemniaki obierz, pokrój w plasterki. Rozłóż ja na przygotowanych spodach do pizzy. Na wierzchu pokrusz osączony ser feta. Całość posyp solą, pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skrop olejem. Piecz pizzę w temp. 220 st. na rumiano (15-20 minut).Źródło: Świat kobiety